Point Break

Искам да споделя едно преживяване. То ще се докосне до философския аспект на начина, по който овладяваме и насочваме енергията.

Вчера докато тренирах кай-мен баджи, една интензивна практика на бойни изкуства, почувствах изключително генериране на топлина в лявата ми китка. Моите китки не са напълно тренирани за взривни бойни практики като баджи, и никога не мисля, че съм бил внимателен по отношение на този фактор, затова понякога прескачам без да усетя моите физически граници.

Онова, което реших да направя, беше да спра моята интензивна йанг практика за няколко минути и да практикувам много бавно разтягане на китайския тип чифун за китките ми, за да освободя топлината и да продължа с баджито, без опасност от по-нататъшни щети. Тази техника включва концентриране върху последните три акупунктурни точки на ръчния йин терминален меридиан, докато разтягам ръката  на около 45 градуса от гръбнака. Опитах се да се отпусна, опънах, избутах някакво чи, започна да ми минава, бутнах още малко …и тук беше грешката, която направих …

Не бях напълно излязъл от тази минаваща йанг енергия на баджи, а моят чифун не беше напълно студен.

Китката ми започна да минава, но интензивността, с която използвах техниката донесе топъл чи, върна се в началото на меридиана и нападна перикарда ми. Нямаше големи притеснения, усетих го и се съсредоточих, за да го оправя. Болката бавно изчезна. И все пак фактът, че беше нападнато от топлина, не беше най-доброто, което мога да направя за сърцето си. Така че вероятно ще трябват два дни да се възстанови напълно, ако не се натоварвам.

Това обаче не е за сърцето ми, а за философията … и малко метафизика.

Източната мисъл вижда светът малко опростен от западната пост-египетска мисъл и като практикуващ съм погълнал много от този начин на мислене. В теорията на чифун имате няколко основни фундаментални неща: сила, посока (движение) и интензивност. Извън тази троица всичко останало се вижда или като разширение на неговите компоненти, или остаряла и неподходяща концепция, създадена от пиещите вино.

Същата енергия, която бойният художник използва по разрушителен начин, в същността си е и лечебна сила. В зависимост от посоката му, тя може да бъде разгърната по различен начин. Начинът, по който накърнявам, е същият начин с който мога да излекувам перикарда си по-скоро от тези два дни, които му трябват да се оправи сам.

Може ли да пия кафето си, да чета моите неща и да си свърша работата за перикарда ми, ще сработи ли?

Силата, за добър удар не идва от разбирането какво е удар, идва от всеки един опит да преодолее най-добрия ви удар. Това е игра, подобна на шахмата, може да стане по-добра, само като се състезавате срещу по-интелигентен противник.

И както споменах, удрянето и изцелението са две различни лица на една и съща карта. Начинът, по който развивате удар, е начинът, по който развивате изцеление. Първо се започва с ритуал, след това ритуалът е остарява, вие сте развили своя начин на удряне до нивото, което вече не е необходимо нищо допълнително за да се съсредоточите за секунда върху действията си, да изпълните добър удар. След още малко обучение, дори ударът вече не е удар, става нещо съвсем различно, нова технология, ако ви харесва. Неговата съвсем друга степен на движение, не изисква дори никаква мисъл, за добро изпълнение.

Защо ми е нужна часове медитация, за да излекувам малкия ми проблем с перикарда? Не е ли това единствено вграждане на съзнанието си в ритуала, оставяйки на това ниво завинаги?

Днес открих, че това е тактическа грешка. Моите лечебни сили няма да се подобрят, ако остана в моята комфортна зона. Бойните изкуства като цяло са за излизане от нашата комфортна зона. 

Разсейване, препятствия … Всичко това е за да се научим да ги отричаме, да се научим как да изпълняваме без предпазния си кабел, без познатия перфектен ритуал, по този начин се развиваме, движението ни се развива.

avatar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s